Gânduri răzlețe

Ai o problemă? Tu cum treci peste ea? 10 tipuri de…

De-a lungul vieții noi, oamenii, ne batem de multe probleme, situații complicate, boli sau provocări. Mai pe scurt am să le spun – șanțuri. Șanțuri care apar în calea noastră, că vrem, că nu vrem…

De ce unii oameni au sărit mai ușor peste ele și de ce alții mai greu… sau poate nu au sărit niciodată… nu știu. Cert este că noi suntem diferiți și nu reacționăm la fel.

De aici și 10 tipuri de reacții:

 1. Optimiştii:

În drumul lor dau de un șanț – sar peste el și merg mai departe. Apoi sar altul și apoi altul. Învață din experiențe, se perfecționează, își asumă riscuri, iar când șanțul este prea mare se focusează pe soluții și, în final, trec mai departe.

 1. Pesimiștii:

Când ajung la el în loc să încerce să sară se așază lângă el și încep cu texte gen: – De ce trebuie să existe acest șanț? E prea mare, prea lung, prea galben, prea cu furnici, e prea fierbinte soarele. De ce mi se întâmplă mie toate lucrurile?! Eu nu pot să fac așa ceva! Nu am fost crescut / antrenat pentru asta. Nu am să reușesc niciodată! Dacă după ce sar o să fie mai rău? Și staaaau lângă șanț, acolo, fără să sară.

 1. Revoltații:

Cine a pus acest șanț?! Cine și-a permis să mi-l scoată în cale?! Apoi în loc să se focuseze pe sărit consumă energie găsind vinovați în: guvern, vecinul de la doi, pisica neagră, luna plină, fostul sau fosta care-i fac farmece, sistem, încălzirea globală… etc.

 1. Victimele:

Reușesc să sară gardul, dar în loc să meargă mai departe, entuziasmați pentru că au reușit, încep să se victimizeze dincolo de șanț: – Vai ce greu a fost să trec acest șanț. Vai cât a fost de traumatizant. Viața mea nu o să mai fie la fel niciodată. De ce a trebuit să trec prin asta?!

 1. Aroganții:

Cei care au trecut peste șanț și acum au impresia că ei sunt cei mai tari și le știu pe toate. Și acum râd și desființează pe cei care nu au reușit.

 1. Influencerii motivaționali:

Cei care au trecut peste șanț și acum au impresia că ei sunt cei mai tari și le știu pe toate, dar vin cu discursuri motivaționale gen: O să poți! Hai că reușești! Puterea este în tine! Și eu am fost acolo jos ca tine și uite am reușit! Dacă eu am putut și tu vei putea! Și uite așa ăștia fac bani de pe spatele celor de la punctul 2 – 3 și 4.

 1. Analiștii și cercetătorii:

Aceste persoane nu se limitează doar la existenta șanțului și la sărit. Acestea analizează în profunzime apariția lui, ce univers a contribuit la formarea lui, dacă are culoare sau gust, etc.

 1. Inventivii:

Sunt cei care caută căi de a sări mai ușor peste el – constuiesc o punte, inventează teleportarea,  pastile magice care te fac să zbori sau inventează soluţii pentru a preveni apariţia lor.

 1. Afaceriștii:

Sunt cei care aduna ideile inventivilor și fac bani cu ele. Cum? Simplu. Vânzând soluțiile celor care vor să treacă mai ușor sau vor să evite.

 1. Băgătorii de seamă:

Care au sărit un șanț, două și stau pe margine și comentează la cei din jur. Nu au făcut nimic notabil în viață, pentru că sunt prea preocupați să poartă grija celor de mai sus:

 • Dacă ai trecut cu brio, sigur ai pile pe undeva, sau ai furat, sau ai făcut tu ceva… știi tuuu…. Sau dacă nu, sigur a făcut tatăl tău sau soțul /soția care are… bani.
 • Dacă te plângi și te văd frustrat îți zic în față: Vai, vai și apoi la spate îți scot vorbe și din șănțuleț fac prăpastie.
 • Mereu analizează dacă ai fost slab sau gras când ai trecut gardul, dacă ai avut sau nu papuci de ultimă generație și dacă ți-au fost pensate sprâncenele…

Tu cum sari şanţurile?

Dacă sunt și alte tipuri nemenționate… lasă un comentariu…

Dacă-ți place acest articol, distribuie-l și prietenilor tăi
Facebook Comments