Gânduri răzlețe

Șaua Curățel 1600 m – Munții Rodnei. Jurnal de călătorie

Chiar dacă activitățiile de zi cu zi ne prind în fața calculatorului sau, poate comoditatea vieții de la oraș s-a furișat pe sub piele și înceară să ne țină în loc… inima și ochii nu uită. Și uite așa, pe nesimțite ne cuprinde un dor, un dor aprig să plecăm cât vedem cu ochii…

Cotropiți de acest dor, ce nu-i chip să-l stingi doar privind la imaginile de pe internet, ne-am pornit într-o sâmbătă spre Șaua Curățel. Am înlocuit sandalele comode cu bocanci, am parcat mașina în comuna Rodna și ne-am lăsat pașii purtați prin poteci ce ne descopereau peisaje minunate, numai bune de stâmpărat setea din suflet. Vrăjiți de miile de flori colorate și de molizii falnici ce ajungeau cu vârfurile până la cer am străbătut Capul Beneș până în Șaua Curațel.

 

După 7 ore de mers, domol… că vreme era destulă, ne-am odihnit lângă refugiul Ancuța întinzându-ne pe pajiștea moale și privind spre Vârful Ineu. Tot acolo, trăgând în piept aerul proaspăt de munte, am promis că ne vom întoarce și vom urca până la el.

Cu bateriile încărcate și cu genunchii ușor tremurând am coborât pe la Izvorul Băilor nu înainte de-a ne stâmpăra setea din izvoarele munților reci.

Și pe acest traseu am fost cuceriți de peisajele din defileul Strâmtoarea Dracului, săpat de apele Izvorului Băilor. Un drum prin desișul pădurii de molid până în Satul Valea Vinului. Un sat micuț, dar deosebit, unde verdele crud și susurul apei îți dă impresia că ești pe un tărâm de poveste uitat de timp. Din păcate, nu există conexiune la internet sau semnal la telefon în acest sat și drumul până în Rodna, pe șosea, este destul de anevoios.  Mai târziu am aflat că se poate comanda taxi de la Cabana Bradul din satul Valea Vinului, taxi care vine din Rodna. O informație prețioasă dacă optezi pentru acest traseu și mașina îți rămâne în Rodna. 🙂

După o astfel de zi, trupul ți-e obosit, dar sufletul îți este răcorit și ușor, asemeni ceții ce se lasă peste crestele munților.

 

Cabana Ancuța din Șaua Curățel

PS: Pe aceste trasee sunt două stâne. Atenție la câini!

Dacă-ți place acest articol, distribuie-l și prietenilor tăi
Facebook Comments